Kilo Vermeniz Durdu mu? Çözümü Bu Yazıda… | Ebru Pelin

Uncategorized

Published on Ağustos 14th, 2016 | by Ebru Pelin

57

Kilo Vermeniz Durdu mu? Çözümü Bu Yazıda…

Sanırım ara ara kilo kaybının durması ile ilgili yeni bir yazı yayınlamam gerekecek. Blog yazmaya başladığımdan beri sorulan soruların %80’inin ana fikri kilo verme sürecinin yavaşlamasıyla ilgili.

O zaman ne yapıyoruz. Daha açıklayıcı ve tamamlayıcı bir yazı daha yazıyoruz.

Diyete başladınız, her şey mükemmel gidiyor. Daha ilk haftadan tartıda 2 kg eksik gözüküyorsunuz. Zaman geçtikçe bu eksilme azalıyor. Bir sonraki hafta 1 kg fark, iki hafta sonra 500 gr eksilme derken bir bakıyorsunuz ki kiloda herhangi bir azalma yok.

Bu sefer aklınıza “Neden?”  sorusu geliyor.

Neden diyet yaptığım halde eskisi gibi rahat kilo veremiyorum? Bu sürece nasıl dur diyebilirim?

Bu sürece dur diyebilmeniz için, bu sorunun neden kaynaklandığını analiz edebilmeniz gerek.

Altın kuralımız neden sonuç ilişkilerini belirleme. Nedeni belirle akabinde bunu ortadan kaldır ki sonuç istediğin gibi olsun.

Haydi gelin kilo kaybınızın durmasının hangi sebeplerden kaynaklanabileceğini değerlendirelim.

cat-animal-eyes-grey-54632-large

1.Yanlış Beslenme Programı

İnsanoğlu pek de sabırlı bir varlık değil. Hemen sonuç görmek istiyor. Bu hızlı sonuç elde etme isteği başımıza çok büyük dertler açıyor ama farkında değiliz.

Bir an önce fazla kilolardan kurtulmak istiyorsunuz, bunun için şok diyet arayışları içerisine giriyorsunuz. Şok diyetler ya çok az kalori içeriyor ya da sizi tek tipli bir beslenmenin içerisine itiyor.

Başta harika kilo veriyorsunuz, süreç istediğiniz gibi hızlı ilerliyor. Her şey harika müthişiz. Ama kısa bir süre sonra rüya bitiyor ve kilo kaybı duruyor.

Olur öyle arada diyorsunuz ve şok diyetinize devam ediyorsunuz. Herhangi bir değişim göremediğinizden motivasyon yerle bir oluyor. Bırakıyorsunuz ve eski yeme alışkanlıklarınıza hızlı bir geçiş yapıyorsunuz.

İşte bu sefer vücudunuz gerçekten şoka uğruyor ve az kalori ile çalışmaya kendini adapte etmiş olduğundan, çok kalori gelince fazlasını kolayca depoluyor.

İçlerini boşalttığınız yağ hücreleri tekrar doluyor, hatta belki yeni yağ hücreleri ekleniyor.

Sonuç = zaman kaybı

Beslenme durumunuzu birden çok düşüğe göre ayarlarsanız vücudunuz buna kendisini adapte eder. Bütün reaksiyonlar az enerji harcayacak şekilde gerçekleşir. E halihazırda zaten az enerji ile beslendiğinizden diyetinize müdahale edecek bir nokta da kalmaz.

Dolayısıyla düşük kalorili , hızlı bir şekilde kilo verdirdiği iddia edilen diyetler hiçbir işe yaramaz. Bir yerde mutlaka tıkanmanıza ve hedefinize ulaşamamanıza engel olur.

Bu duraksamalara engel olmak için, arada sırada metabolizmanızı şaşırtmalısınız. Beslenme alışkanlıklarınız, zayıflama sürecinde yapılabilecek keskin manevralara ve zig zag sürüşlere müsait olmalı. Beslenme programınıza yeni bir şeyler ekleyebiliyor veya beslenme programınızda değişiklikler yapabiliyor olmalısınız.

Nasıl zig zag bir diyet uygulayacaksınız, ya da nasıl beslenme listenizden bir yiyecek veya bir ara öğün eksilteceksiniz?

Metabolizmayı şaşırtabilmek için elinizde kartlarınızın kalması gerek. Eğer en baştan bütün kartları açarsanız, elinizde koz kalmayacağından oyunun sonunu göremeden kaybedersininiz.

Çözüm

Birinci aşamada beslenme alışkanlıklarınızı değiştiriyorsunuz. Pakete girmiş ürünler tüketmeyi bırakıyorsunuz. Öğünler vakti geldiğinde yapılıyor. Porsiyonlar kontrolü sağlanıyor. Egzersiz arttırılıyor. Su tüketimine dikkat ediliyor ve yavaş yemeye özen gösteriliyor.

Size şunu söylemeliyim, bu düzende gittiğinizde dahi bir yerde kilo vermeniz tıkanacak. Ama siz bu duruma, egzersizinizi arttırarak, öğle veya akşam öğününü hafifleştirerek ya da bir ara öğünü iptal ederek müdahale edebileceksiniz.

Böylelikle bir iki haftalık duraksamanın ardından tartıda eksilme görmeye devam edeceksiniz.

2.Yanlış Egzersiz Programı

Sporla birlikte kilo vermek en güzeli. Ancak, bazen kilo kontrolü sağlamaya çalışan danışanlarımız durumu abartıyor. Öyle ağır egzersizler yapıyor, öyle çok protein alıyorlar ki yağlar erirken, kas kütlesi artıyor. Bu, kayıp ve kazanımdan dolayı tartıya kilo kaybı yansımıyor.

healthy-person-woman-sport-large

“Sıkılaştığımı hissediyorum. Ama kilom değişmiyor, bu beni rahatsız ediyor motivasyonumu düşürüyor.” gibi cümleler kuranların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.

İnceliyorsanız, yağ depolarınız azalıyorsa endişelenmeyi gerektirecek bir durum yok.

Kilo vermede asıl amacımız yağdan kayıp sağlamak, kas kayıplarını minimumuma indirmek.

Bunu anlayabilmeniz adına harika bir önerim var.

Beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin, spora başlamadan önce elinize bir mezura alın ve kalçanızı, bel çevrenizi, göğüs bölgenizi ve kol çevrenizi ölçün veya bunu yapması için bir yakınınızdan yarım isteyin. Arkasından ölçülerinizi bir yere not edin.

Kilo veremediğiniz haftalarda ölçümleri objektif bir şekilde tekrar edin. İnceldiğinizi göreceksiniz, bu sizi mutlu edecek ve yüksek bir motivasyonla devam etmenizi sağlayacak.

Unutmayın, kilo verme sürecinde önemli olan, yağ hücrelerinin içini boşaltıp, onları yok etmek!

Süreç bu şekilde ilerliyorsa paniğe yer yok, yapılanlara aynen devam!

3. Yanlış Beklentiler İçerisinde Olmak

Hedef belirlerken gerçekçi davranmak gerek ki beklentiler büyük olmasın, süreci yaşayan kişi sabırlı olsun.

Her şeyi mükemmel bir şekilde doğru yapsanız dahi bir yerde kilo vermeniz duracak. Bu durum açlık hissetmeniz kadar doğal.

Bunun bir gün olacağını bilirseniz başınıza geldiğinde sizi yıkamaz. Moralinizde müthiş bir düşüşe neden olmaz.

“Evet bu bir gün olacaktı. Demek o gün bu günmüş.” diyerek yolunuza devam edersiniz. Rahat bir şekilde, gülümseyerek devam etmeniz kilo verme sürecini en az iki kat hızlandıracaktır.

Eğer aksi bir durum varsa işte o zaman durum kötü. Stresli olarak diyete devam etmek, her gün tartılmak, kilo veremiyorum işte veremiyorum, ne yaparsam yapayım olmuyor gibi serzenişlerde bulunmak kilo verme sürecine tahmin edebileceğinizden çok daha fazla zarar veriyor.

man-person-woman-face-large

Diyelim ki 90 kilosunuz. Boyunuz 170 cm. Bence ideal kilonuz 65 kg civarında olmalı. Ancak sizin 25 kg verip veremeyeceğinizi belirleyen bir sürü parametre var.

Ne kadar zamandır 90 kilo olduğunuz, ne zaman ve neden kilo almaya başladığınız, çocukluk ve ergenlik zamanını kaç kilolarda atlattığınız, bütün bunlar sizin 65 kiloya düşüp düşemeyeceğinizi veya ne kadar zamanda 25 kilo vereceğinizi tahmin etmemiz konusunda bize yardım ediyor.

Hayatınızın bir döneminde mutlaka 65 oldunuz. Sonuçta 65 kilodan 90’a bir gecede çıkmadınız. 90’a ulaşıncaya dek aralarda bir yererde daha çok oyalandığınız bir yer mutlaka olmuştur. Mesela iki yıl 77-79 kilo civarlarında gidip gelmişsinizdir, ardından kilo 90’a çıkmıştır.

İşte sizin kilo kaybederken 77-79 kilolarda takılıp kalmanız dünyanın en doğal şeyi. Bu kiloları hızlı bir şekilde vermeyi beklemek hiç gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Sadece sizi düşürür ve süreci yavaşlatır.

Unutmayın, hangi kiloda daha uzun kaldıysanız, vücut o kiloda kalmak isteyip, yağ depolarını harcamamak için direnecektir.

Biyoloji alıştığını sever. Hepimizin vücudunun alıştığı bir kilo var. İşte o kiloda bütün vücutlar direnir ve ekstra yağı bırakmak istemez. Korkar, tehlikede olduğunu, kıtlığa girdiğini düşünür, enerji tasarruf moduna geçer.

Vücudun enerji tasarruf moduna geçmemesi için yapmamız gereken onu şaşırtmak. Hatırı sayılır bir kilo kaybından sonra haftanın bir günü kendinizi özgür bırakıp dilediğinizi yiyebilirsiniz. Böylelikle, vücudunuza kıtlıkta değilsin dilediğin gibi enerji harcayabilirsin mesajını vermiş olursunuz. Bu durumda, vücudunuz enerji tasarruf etmeye çalışmaz, depolarını korumaz ve onları harcar.

Her istediğinden yeme günlerinin şöyle bir güzel yanı daha var , hedef kiloya ulaştığınızda beslenme alışkanlıklarınız elbette değişecek. Lahmacunu, hamburgeri diyette olduğundan daha sık tüketeceksiniz. Eğer zaten bunları ara ara tüketerek kilo verdiyseniz, kilo verdikten sonra yaptığınız kaçamaklar, verdiğiniz kiloları almanız için herhangi bir tehlike oluşturmaz.

Her zaman neye dikkat ediyoruz?

– Miktara

Kararında olduğu sürece her şeyi yemede özgürüz.

Son Söz…

Durumu kompleks hale getirmek yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesi. Evet kilo kaybınız durabilir, evet bu durum 2-3 hafta kadar devam edebilir. Evet, katılıyorum oldukça can sıkıcı. Ama bırakmak için bahane değil.

Kilo duraksamasının nedenleri olduğu gibi çözümleri de var. Çözüm için gerekli formülleri uyguladığınızda, sonuç da doğru çıkacaktır. Sağlamasını yapmak da sizin elinizde :)

Her şeyi objektif bir şekilde denediğiniz halde sonuç alamıyorsanız, bir uzmana başvurarak gerekli tahlilleri yaptırmanızı öneririm. Beslenme programında ve hayat tarzında uygulananlar doğruysa ve hala kilolar gitmiyorsa, bu durum vücudunuzda biyokimyasal bir sıkıntının olduğunun göstergesidir. Bu sıkıntı çözüme ulaştığında veya kontrol altına alındığında kilo verme süreci devam edecektir.

Son olarak gelelim yazının mottosuna:

Gerçekçi bir diyet planınız olacak. Gerçekçi bir egzersiz programınız olacak. Gerçekçi hedefleriniz olacak. Böylelikle stressiz sıkıntısız, eğlenerek kilo vereceksiniz.

Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Ebru Pelin


About the Author



57 Responses to Kilo Vermeniz Durdu mu? Çözümü Bu Yazıda…

                                            Bir yanıt yazın

                                            E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                                            Başa Dönün ↑