Hamilelik Sonrası Kilolar Nasıl Verilir? | Ebru Pelin

Uncategorized

Published on Ekim 25th, 2016 | by Ebru Pelin

2

Hamilelik Sonrası Kilolar Nasıl Verilir?

Son zamanlarda hamilelik sonrası kiloların nasıl verilebileceği ile ilgili aldığım mail sayısı bir hayli arttı. Haliyle ben de hamilelik sonrası kalan kiloların nasıl verilebileceği ile ilgili bir yazı yazmak istedim.

Sevgili yeni doğum yapmış arkadaşlarım, hamilelik sonrası kilolarınızı vermekte zorlanıyorsanız doğru yazıya tıklamışsınız demektir. Aslında hamilelik ardından, bebeğinizden kalan göbeği eritmek hiç de zor değil :)

“Haydi oradan, nasıl zor değil?” dediğinizi duyar gibiyim.

Ancak, her zamanki gibi paniğe hiç gerek yok. Çünkü size vereceğim tüyolar ile bununla başa çıkmak hiç de zor gelmeyecek.

Haydi başlayalım!

Doğum sonrası kilolardan sağlıklı bir şekilde kurtulmak oldukça önemli bir konu. Çünkü, aslında kilo vermek kolay, işin zor olan kısmı yeni doğum yapmış annelerin lohusalık sendromuyla boğuşurken, bir yandan süt üretimini arttırmaya çalışarak kilo vermek için çabalamaları. Tabii, bütün bunların bir arada getirmiş olduğu psikolojik dram annelerimizin hamilelik kilolarından hızlıca kurtulmalarını engelliyor.

Doğum sonrası kiloları vermeyi etkileyen birbirinden farklı bir takım etkenler var aslında. Bunlardan biricisi.

1. Hamilelikte Alınan Kilolar

Hamilelik sonrası kiloların ne kadar sürede gideceğinin en büyük habercisi hamilelik boyunca kaç kilo alındığı.

Neler yaşadığınızı az çok tahmin edebiliyorum sevgili anneler.

Hamilelik haberini alır almaz etrafınızda artık iki kişilik yemeniz gerektiğini her daim hatırlatan bir grup oluşuyor.

Anne adaylarımız ilk aylarda bulantılardan dolayı pek fazla yiyemeseler de bulantıları geçer geçmez kendilerini özlemiş oldukları yemeklere veriyorlar ve çevrelerinin yarattığı psikolojinin etkisi ile hunharca yemeye başlıyorlar.

Sonucunda ne oluyor hemen söyleyeyim bahsi geçen annelerimiz hamilelik süresince 25 ila 30 kilo civarında bir ağırlığı bedenlerine ekliyorlar.

Doğumdan sonra, alınan bunca kiloyu bir çırpıda vermek ne yazık ki o kadar da kolay olmuyor tabi ki. Çünkü, hamilelik esnasında 30 kilo almak doğal bir durum değil.

woman-pregnant-pier-belly-54634-large

Eğer anne adayımız;

– Olması gereken kilonun altında ise hamilelik sırasında12,5-18 kg kazanması normal kabul edilir.

– İdeal kilosunda ise hamileliği boyunca 9 -14 kg almaları normal olarak adlandırılır.

– İdeal ağırlığının hafif üzerinde ise 7-9 kg kazanımı normal sayılacaktır.

– Obez ise hamileliği boyunca 6-7 kg alması yeterli olacaktır.

Dolayısıyla sevgili anne adayları, etrafınızdaki iki kişilik yemen gerek baskılarına asla boyun eğmeyin.

İlk 13 hafta bir takım vitamin ve mineral takviyeleri hariç beslenme programınıza ekstra kalori eklemenize hiç gerek yok. Kalan haftalarda bebek büyüdükçe ihtiyaçları da artacağından ötürü, günlük beslenme programınıza 300-400 kalori eklemek ihtiyaçları karşılamak adına yeterli gelecektir.

Tabi ki bu süreçte günlük olarak alınan enerjinin miktarından ziyade kalitesi en çok üzerinde durulması gereken başlık. Bunu da ilerleyen zamanlarda yayınlayacak olduğum “Hamilelikte Beslenme Rehberi” isimli yazıda detaylı bir şekilde anlatacağım.

Hamilelik süresince evet beslenme çok önemli, yalnız iyi beslenmek demek her şeyin aşırısına kaçarak tüketmek değil bunu bir kez daha vurgulayarak doğum şeklinin kilo vermeye etkisine geçelim.

2. Normal Doğum Ne Kadar Etkili?

Her şeyin doğal bir süreci var. Yapaylığı, hayatlarımıza bizler sokuyoruz. Tabi ki ekstrem durumlar olacaktır. Bu durumlarda gelişen teknolojiden yararlanacağız elbette.

Ancak, yapılan çalışmalar gösteriyor ki normal doğum yapan kadınlar, sezaryen doğum ile bebeğini dünyaya getirenlere göre 2 kat hızlı sürede hamilelik kilolarına veda edip, doğum öncesi kilolarına kavuşuyorlar.

Her şey doğal sürecinde ilerlediğinde iyileşme daha hızlı gerçekleşiyor, ödemler azalıyor ve vücut bir an önce eski formuna gelmek için emek harcıyor.

Sezaryen doğumda ise işler biraz daha farklı. Eskiye nazaran çok daha kolay, ağrısız, sızısız gerçekleşse de vücudun kendini toparlaması normal doğuma göre daha zaman alıcı bir şekilde gerçekleşiyor.

Yani, normal doğum yapmış olan annelerimiz hiç şikayet etmesinler onlar kilo kaybetmek konusunda daha şanslılar.

Doğum yapmış ve kilolarıyla vedalaşmak isteyen annelerimizin kafasını en çok kurcalayan konu emzirirken yapılan herhangi bir kilo verme eylemi süt üretiminin durmasına yol açacak mevzusu. Bakalım bakalım ne kadar etkili imiş.

3. Emziren Kadın Kilo Verebilir mi?

Siz emziren anneler her yönden çok şanslısınız!

Doğumu tecrübe etmiş anneler arkasından cereyan edebilecek senaryoları çok iyi bilirler.

Doğumun gerçekleşmesinin hemen akabinde, hamilelik ortaya çıktıktan sonra annenin etrafında iki canlısın iki kişilik yemen gerek diye baskılarda bulunan grup, tekrar sahneye gelir ve bu seferde değerli annemize sütünün artması için çok yemesi için ısrar eder.

Evet, emzikli bir anne için bol ve kaliteli süt üremekten daha elzem hiçbir şey olamaz. Ancak emzirmek, kilolarından bunalmış annemizin kilo vermesine de engel değil. Hatta emzirmek doğum sonrası kalan kilolardan kurtulmanın en güzel yolu.

p55erl6mna

Süt üretiminin aksamaması için illa ki bol kalorili beslenmeye gereke yok. Bu noktada akıllı beslenmek önemli.

Bebeklerinin emziren anneler, ana öğünlerini atlamadan ara öğünlerine de gereken önemi verip bol sıvı tükettiklerinde süt üretiminin aksamaz. Hele ki bir de annemizin beslenmesinde yeteri kadar yumurta, yoğurt, süt, ayran, ceviz, balık, buğday(veya karabuğday), soğan, sarımsak(pişirilmiş şekilde), dereotu, ıspanak, pazı, kuşkonmaz, yulaf ezmesi, bal kabağı, kimyon, rezene çayı, komposto(şeker ilavesi olmadan hazırlanmış), maden suyu(günde max 2 tane), bol su yer alırsa annemizin sütünün kesilmesi çok sıkıntılı bir durum yaşanmadıkça imkansızdır.

Beslenme programında bu besinlere yer veren anneler müthiş kaliteli süt üreterek hem bebeklerini çok sağlıklı kılarlar, hem de hamilelik öncesi oldukları kiloya hızla geri dönerler.

Ayrıca size söyle harika bir haberim var. Emziren anneler her üretilen 100 ml süt için 70 kcal enerji harcarsınız. İlk 6 ay emzikli anneler ortalama 1 litre süt üretirler. Yani bu günde kolunuzu bile kıpırdatmadan 700 kcal harcadığınızı gösterir.

Ortalama emzikli bir anne günde 2000 kcal aldığında dahi devamlı bir kilo kaybı görülür. Zaten sevgili annelerimize süt üretiminin azalmaması ve kendilerini halsiz hissetmemeleri adına asla 1500 kcal’ın altındaki beslenme programlarını önermiyoruz.

Sizce de muazzam değil mi? Belki de hayatınızın metabolik olarak en aktif dönemlerinden biri.

Bence bu fırsat asla kaçmaz sevgili anneler. Eğer hala çok geç değilse beslenmenizde olmazsa olmaz besin ögelerinin yer almasına dikkat ederek, süt ürettiğiniz dönemde istemediğiniz kilolardan kurtulabilirsiniz.

4. Minik Bebeklerle Aktif Anne Olmak Mümkün mü?

Bir de tahmin edeceğiniz üzere fiziksel aktivite meselesi var. İşin içine kilo verme olayı girince bilin ki oraya bir de fiziksel aktivite koymalı.

Annelerimiz doğum sonrası biraz dinlenmeliler elbette. Ancak bu süre çok uzun sürmemeli ve ye iç, yat gibi bir rutine dönmemeli.

Zaten çocuktan dolayı günde birkaç saat uykuya talim etmek durumundasınız, bu durum kilo vermeyi olumsuz yönde etkiliyor. Bu olumsuzluğu nötre çekmek için harika bir teklifim var.

p9i1hdm3vw-1

Koyun bebeği pusete, giyinin en rahat giysilerinizi çıkın yürüyün birlikte. Hem harika bir paylaşım olur, zaman çok keyifli geçer hem de büyük bel çevreniz kısa zamanda eskisinden bile ince olabilir. Bir de uykusuzluğun vermiş olduğu miskinliği atarak bir güzel hava alırsınız fena mı?

Benden söylemesi kesinlikle denemeye değer!

Son Söz

Canım anneler, sağlığınız için doğum kilolarının üzerinize yapışmasına izin vermeyin en geç 8 ayda bu işi kökten çözün. İnanın bana sonrası çok daha zor oluyor.

İşi baştan sıkı tutalım! Komposto iç iyi süt yapar gibi sömürülere kanmayın. Kaliteli beslenin, hareket edin ve en önemlisi gülümseyin.


About the Author



2 Responses to Hamilelik Sonrası Kilolar Nasıl Verilir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa Dönün ↑