Akdeniz Diyeti

Bu derste Akdenizlilerin nasıl sağlıklı ve fit kaldıklarını öğreneceksiniz

Ekran-Resmi-2015-11-03-23.29.28

Ülkemiz Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden bir tanesi. Mutlaka her biriniz Akdeniz veya Ege bölgesinde yer alan şehirlerden birinde bulunmuşsunuzdur. Bulunmamış olsanız bile televizyondaki belgesellerden birinde ziyaret etmişsinizdir. İnsanının sevimli şivesine veya dış görünüşüne şahit olmuşsunuzdur.

Sizden hafızanızı biraz zorlamanızı rica edebilir miyim? Akdeniz insanı deyince gözünüzde nasıl biri canlandı?

Akdeniz insanı deyince oldukça fit gözüken birileri gözünüzün önüne gelmiştir. Eminim ki o kişiyi kilolu veya obez sınıfına sokamazsınız.

Demek Akdenizliler birçok şeyi doğru yapıyorlar ki uzun yıllar boyunca ideal kilolarını koruyarak yaşıyorlar. Bizim de onların yaşam tarlarından örnek almamız gereken çok nokta var.

Akdeniz diyetini somut istatistiklere dayandıralım. Harvard Tıp Fakültesi 10.000 kadın üzerinde büyük bir araştırma yürütmüş. Bu çalışma dahilindeki kadınların 15 yıl sonraki hallerini kıyaslamışlar. Sonuçlar hiç de şaşırtıcı değil.

Akdeniz diyetine uyarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını tercih eden kadınların %70'i bu süre içerisinde kilo problemi hiç yaşamayıp herhangi bir kronik hastalığa yakalanmamışlar. Hatta %40'ı sağlıklı kilolarıyla birlikte 70 yaşlarını geçmişler.

Akdenizlilerin sağlıklı ve fit olmalarının sırrı doğru beslenme alışkanlıklarına sahip olmaları. Siz de Akdenizliler gibi ömrünüzün her zamanını güzel bir vücuda sahip olarak geçirmek istiyorsanız beslenme şeklinizi değiştirmelisiniz. Bu iki artı ikinin dört olduğu kadar gerçek.

Bizim Akdenizliler nasıl besleniyorlar da böyle nesillerdir zayıflar?

Akdeniz diyetini tanımlayabileceğimiz 4 kesin noktamız var.

  1. Akdeniz diyetinin temelini bitkiler oluşturuyor. Sebze, meyve, tam tahıllı yiyecekler ve kuru yemiş tüketmek bu diyetin en belirgin özelliğidir.
  2. Akdeniz mutfağında en çok zeytinyağı kullanılır. Kahvaltı sofrasında dahi tereyağın yerine üzerine kekik, ve kırmızı biber serpilmiş zeytin yağını görürsünüz.
  3. Kırmızı et tüketirler ancak ayda birkaç kereyi geçmez. Kırmızı et demir ve protein içerikli olup ihtiyacımız olan bir besin maddesidir. Fakat kalori ve yağ bakımından da zengin olan kırmızı et kilo vermek isteyenler için her gün tüketilme lüksüne sahip değil. Beyaz ete ne dersiniz? Mesela balık çok leziz ve besleyici olmaz mı? Kesinlikle olur. Akdeniz diyetinde haftada iki kez balığa yer var.
  4. Akdenizliler neşeli insanlardır. Yemekleri aileleriyle birlikte ve keyifli bir şekilde yerler. Bu özellik beslenmeyle ilgili olmamasına rağmen tüm dünyanın kabul ettiği bilim insanlarının onayladığı Akdeniz diyetinin en belirgin özelliklerine girebilecek kadar önemli.

Akdenizlilerden öğreneceklerimiz bu dört özellikle sınırlı değil elbette. Bunun yanında süt ve süt ürünlerinin de yağsız olarak tercih etmek aldığınız kalori miktarını düşüreceğimizden kilo verirken de büyük yardımı dokunacaktır.

Pişirme şekillerinden de kopya çeksek hiç fena olmaz. Yemeklerinde daima zeytin yağı kullanan Akdenizliler sebzeleri de öldürene kadar pişirmiyorlar. Hafif diri bırakarak tüketiyorlar. Böylece yiyecek içindeki vitamin ve minerallerin tamamı kaybolmuyor. Çok zekice olduğunu söylemeden geçemeyeceğim doğrusu.

Akdeniz diyetinin genel özelliklerini inceledik. Peki ya elimizde ne var? Öğünlerimizde neler tüketmeliyiz? gibi sorular kulağıma gelir gibi oldu. Öyleyse biraz daha somutlaştıralım.

Akdenizlilerin kahvaltıda vazgeçilmezleri beyaz peynir ve zeytin. Bunun yanında domates, salatalık, semiz otu, roka, kuzu kulağı gibi yeşil sebzeleri eksik etmiyorlar.

Kilo verebilmek için çabalıyorsanız benim önerim kahvaltıda iki dilim kepek ekmeği, az yağlı beyaz peynir, zeytin (7 taneye geçmemeli ), sınırsız domates, salatalık ve yeşil sebzeler. Eğer doyduğunuzu hissetmiyorsanız kahvaltınıza üç beş fındık, badem veya bir tam ceviz ekleyebilirsiniz. İşte klasik bir Akdenizli kahvaltısı.

Akdenizliler öğleni geçiştiriyorlar. Öğlen vaktini tam bir öğünden saymıyorlar bu yüzden hafif yiyecekler tercih ediyorlar.

Menemen, omlet, bol yeşillikli ufak bir sandviç, sadece salata ya da ufak bir porsiyon makarna bunların yanına ise mutlaka en az bir çeşit meyve koyuyorlar. Elma, portakal, üzüm, incir, ananas canınız hangisini çekiyorsa yemekte özgürsünüz. Alınan kalori açısından hafif olsa da vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengin.

Akdenizliler akşam yemeklerinden keyif alıyorlar. Aileleriyle aynı sofraya otururken stresleri için bir sandalye ayırmıyorlar. O kapının dışında masada değil.

Haftada iki gün sofralarında balık var. En az bir akşam yemeğini kuru bakliyata ayırmışlar. Bir akşamları tavuk, diğer günlerde ise nefis sebze yemekleri ile karınlarını doyuruyorlar. Siz de bir haftanızı bu şekilde düzenleyebilirsiniz. Farkı hissetmeniz çok zamanınızı almayacaktır.

Ekran-Resmi-2015-11-03-23.33.41

İşte Akdeniz diyetinin piramit hali. Umarım bu sayede her şey biraz daha netleşmiştir kafanızda.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki Akdeniz diyeti balık eti diye tabir ettiğimiz kilo fazlasıyla ve obeziteyle doğrudan ilişkili. Aslında ekstra bir şey yapmıyorlar. Sadece çok doğru alışkanlıkları var.

Akdeniz diyetini benimserseniz ayda beşer onar kilo vermek hayal olmaktan çıkar. Denemeye ne dersiniz? Şimdiden bol şans. Bir daha ki dersimizde görüşmek üzere...