Yeme Hızı

Bu derste yeme hızınızın doymanızı nasıl etkilediğini öğreneceksiniz

Ekran-Resmi-2015-11-04-00.19.22

Yemek yeme hızınız kilonuzu belirleyen faktörlerin başında geliyor. Yemekhanede şöyle bir etrafınıza baksanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Kilo problemi olan kişiler yemeklerini en erken bitirenlerdir. En son bitirenler ise hep "Hadi artık bitir de kalkalım." azarını işitirler ve grubunun en fit kişisi de hep o azara maruz kalanlardır.

Daha önce dikkatinizi çekmediyse ertesi gün iş yerinizin yemekhanesinde veya alışveriş merkezlerinin yemek katında bir gözlem yapın. Koca bir porsiyon yemeği 20 dakikada midesine indirenler mi daha zayıf yoksa yemeklerini ağır ağır yiyenler mi?

Ben cevabı biliyorum. Tabi ki yiyecekleri ağzında çokça çiğneyen yavaş tüketiciler çok daha zayıftırlar. Peki bu yavaş yemenin sihri nedir?

  1. Yavaş yiyerek kalori alımınızı düşürüyorsunuz. Çünkü daha çabuk doyuyorsunuz.
  2. Yediklerinizi çok daha iyi sindiriyor, aldığınız besinleri daha etkili kullanıyorsunuz.
  3. Tadına vararak yediğiniz için yemek sonrası kendinizi daha iyi hissediyorsunuz.

Yavaş yemek = Az yemek

Yavaş yemek az yemenize yardımcı oluyor. Eğer kilo vermek için uğraşıyorsanız bu bilgiyi göz ardı etmeyin. Çünkü ekstra herhangi bir çaba harcamanıza gerek olmaksızın sadece yavaş yiyerek aldığınız kalori miktarını azaltacaksınız.

Yapılan bilimsel çalışmalar da yavaş yemenin kilo vermede etkili bir silah olduğunu kanıtlıyor. University of Rhode Island'da yavaş yemenin etkisi üzerine somut kanıt oluşturmak adına bir çalışma yapıldı.

30 tane normal kilolu kadın 15'erli iki gruba bölündü ve çok büyük bir tabakta domates soslu üzerine parmesan rendelenmiş makarna ikram edildi.

Bir gruba mümkün olduğunca hızlı yemeleri, diğerine ise yavaş yemeleri, yiyecekleri çokça çiğnemeleri söylendi. Aynı zamanda tam olarak doygunluk hissedene kadar yemeleri talimatı verildi.

Arkasından da hızlı bir öğlen yemeği geçirenlerle yavaş yiyenlerin aldıkları kalori karşılaştırıldı.

İşte sonuçlar:

- Hızlı yiyenler 9 dakikada 646 kalori tüketirken

- Yavaş yiyenler ise 29 dakikada 579 kalori tükettiler.

Bu çalışma aradaki farkı gözler önüne seriyor. 20 dakika daha uzun sürede 67 daha az kalori. Yemeğe hızlı bir şekilde 10 dakika daha fazla devam edildiğini düşünsek kalori alımı iki kat fazla çıkacak. Gördüğünüz gibi yavaş yemek için çok ciddi bir sebebiniz var.

Bununla birlikte yapılan bu araştırmaya göre hızlı yiyen kadınlar yavaş yiyenlere göre daha çabuk acıkmışlar ve yemeğin ardından kendilerini daha mutsuz hissetmişler.

Hızlı yemek yiyecek tüketimini arttırdığı gibi biz kadınları huzursuz da ediyor. O halde yavaş yemeği alışkanlık haline getirelim. Böylece fazladan aldığımız kalorilerle vedalaşıp kendimizi daha mutlu hissedelim.

Yavaş Yemenin Sindirime Katkısı

Leziz gözüken bir yiyecek gördüğünüzde veya enfes kokular duyduğunuzda ağzınızın sulandığını hissedersiniz. Aslında sindirim sisteminizin birinci adımı tamamlanmak üzeredir.

Beyniniz vücudunuza yemek yiyeceğinizi haber vermektedir. Sonrasında tükürük bezleriniz salgısını arttırır. Mideniz daha çok asit salgılamaya başlar. İnce bağırsağınız peristaltik hareketleri için hazırlanır.

Siz bu adımları önemsemeyip hızlı bir şekilde yemek yerseniz ne olur?

Yine University of Rhode Island'da yapılan bir araştırmaya göre:

- Yavaş yiyenler dakikada 4 yemek kaşığı,

- Orta hızda yiyenler dakikada 5 kaşığı,

- Hızlı yiyenler ise dakikada 6.2 yemek kaşığı yemek tüketiyorlar.

Aradaki fark çok net bir şekilde gözüküyor. Dakikada mideye giden yiyecek miktarının artması, çiğneme sayısının azaldığının işaretidir. Bu da sindirim organlarınızın işini zorlaştıracak ve uzun süreçte sindirim sisteminizde meydana gelebilecek sorunlara neden oluşturacaktır.

Yeme hızınızı kontrol altında tutarak hem zayıf hem de sağlıklı kalacaksınız.

Memnuniyet Hissi

Yavaş yiyerek doyup doymadığınızı anlamak için vücudunuza zaman tanıyorsunuz. Bu da yavaş yemenin diğer yaralarından bir tanesi.

Yemeğe başladıktan sonra beyninizin doyma sinyallerini yollaması 20 dakika alıyor. Midenizin durumunu anlamak için en az 20 dakikaya ihtiyacınız var. Oysa ki bir çok kişinin yemek için ayırdığı süre 20 dakika bile sürmüyor.

Masadan doymuş olduğunuzu bilerek kalkmak sizi memnun ediyor. Hızlı bir şekilde besinleri mideye indirmediğiniz için de yemek sonrası herhangi bir rahatsızlık duymuyorsunuz. Aynı zamandı ne şişkinlik hissediyorsunuz, ne de mide yanması (Tabi herhangi bir sağlık probleminiz yoksa).

Ayrıca, yavaş yerken besinlerin tadını daha iyi alıyorsunuz, lezzetine varıyorsunuz. Böylelikle yemek yemek keyif aldığınız bir aktivite haline dönüşüyor ve sizi mutlu ediyor.

Hızlı yiyen insanların daha çabuk kilo aldıkları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Eğer sizin de amacınız kilo vermekse yavaş yemeği alışkanlık haline getirmelisiniz.

Bunu başarabilmek için de bir kaç önerim var.

- Daha çok lif içeren yiyecekler seçerseniz mecburen çiğneme sürenizi arttıracaksınız ve böylece yeme hızınızı düşüreceksiniz.

- Yemek yerken sakin ortamlarda oturarak yemeye dikkat edin. Araba kullanırken veya bir şeyler izlerken yemek yememelisiniz. Farkında olmadan hızınızı arttırabilirsiniz.

- Her bir ısırıktan veya kaşıktan sonra ikincisi için araya süre koyun. Yalnız yememek güzel bir tercih olabilir. Isırıklar arasındaki boşluklara bir kaç cümle koymak faydalı olacaktır.

- Birlikte yemek yediğiniz kişiler de yavaş olursa siz de karşınızdakine uymak zorunda kalırsınız. Alışana kadar yavaş yemek yiyen arkadaşlarınızla takılabilirsiniz.

- Her ağzınıza attığınız besin için kesin bir çiğneme sayısı koyabilirsiniz. Başta biraz garipseyebilirsiniz. Ancak kısa sürede alışacaksınız ve böylelikle yavaş yemek alışkanlık haline dönüşecek.

Yavaş yiyerek porsiyonlarınızı kontrol altında tutacaksınız, kalori alımınızı düşürecek ve oluşabilecek sağlık problemleriniz için önlem alacaksınız. Kilo vermeyi kafanıza koyduysanız yeme hızınızı düşürerek büyük bir adım atmış olacaksınız. Hiç beklemeyin sıradaki öğününüz için uygulamaya koyun.