Sağlıklı Yaşam Düşüncesi

Bu yazıda sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmenin önemini öğreneceksiniz

Ekran-Resmi-2015-11-03-23.47.31

Kilo vermeyi aklımıza koyduğumuz anda gözümüzün önüne kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 3 adet zeytin ve uzun sürecek bir açlık gelir. Göz korkutucu bu manzara zayıflama motivasyonumuzu yerle bir eder.

Bazı insanlar diğerlerinden daha yüksek motivasyon ile belli bir süre diyet yapar ve bolca kilo verirler. Çevrenizden çokça da duyarsınız: ‘Bir ayda 8 kilo verdi’. Fakat sonrasını duymazsınız pek. Çünkü o verilen kilolar yüzde 90 ihtimalle bir sonraki ay yavaş yavaş geri gelmeye başlamıştır.

Çoğu insan ise bu yorucu sürece girip çok kısa sürede vazgeçer. Zayıflama isteği ise maalesef bu yorucu sürecin korkusuna yenik düşer.

Peki bunun çözümü nedir?

Bütün bu zayıflama algısı maalesef ‘diyet’ kavramının yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. Bilinenin aksine ideal kiloya ulaşmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapılması gereken popüler diyetleri uygulamak, spor salonuna gidip koşu bandında 5 km koşmak ve yarı aç gezmek değil, sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmektir.

Bu yüzden eğer kilo vermeye başlayacaksanız ilk olarak bu çabanızın sadece belli bir süre değil, sürekli olduğunu hatırlamanız gerekiyor. Hatta uzun vadede amacımızın sadece kilo vermek değil sağlıklı yaşamak olduğunu hatırlamamız gerekiyor. İdeal kilomuza ulaştıktan sonra yapılması gereken eski hayatımıza dönmek değil, alışkanlıklarımızı değiştirip, bu yeniliği hayatımıza yaymak.

Bu derste size sağlıklı yaşamayı alışkanlık haline getirmek için ipuçları vereceğim:

1) Sağlıklı yaşamın süreç olduğunu kendinize ve çevrenize

hatırlatın.

2) Doğal olmayan şekilde, uzun süreli aç kalacağınız, belli bir besin tipine odaklanacağınız (protein, karbonhidrat vs) diyetlerden kaçının. Yemeğinizi çeşitli tutun.

3) Sağlıksız, zararlı ve kilo aldıracağını bildiğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durun veya çok azaltın (Kola, gazoz, çekirdek, şerbetli tatlılar, tuz, şeker gibi).

4) Alışveriş yaparken cips, çikolata yerine bolca meyve alın.

5) Atıştırmalıklarınızı sağlıklı seçmeye çalışın, badem, fındık gibi atıştırmalıklar tüketin.

6) Her gün tartılmayı kendinize alışkanlık haline getirin.

7) Aç kalmayın, aç kalan insanlar yemek saati geldiğinde normalden daha çok yiyip, daha çok kilo alırlar.

8) Daha çok hareket edin, yürüyerek gidebileceğiniz yerlere arabayla gitmeyin, merdivenleri yürüyün, arabanızı uzağa park edin. Mevcut halinizden daha çok hareket edin.

9) En önemlisi ise yavaş yavaş kilo verin. Birden hızlı kilo verecek diyetlerden kaçının, bu sayede kalıcı kilo verebilirsiniz. Unutmayın, hızlı verilen kilo, hızlı geri alınır.

Bu ders sonunda yapmanız gereken, hayatınızı gözden geçirmek ve sağlıklı yaşamak için neler yapmanız gerektiğini planlamak.

Unutmayın, bir diyet programı herkes için çalışmaz, herkesin hayatı eşsizdir, her kişinin ihtiyaçları, zevkleri, yaşam şekli ve sağlık durumu farklıdır. Siz başkalarının diyet programlarını değil, kendinize en uygun hayatı planlamalı ve sağlıklı yaşam koşullarını kendiniz oluşturmalısınız.

Bir sonraki derste görüşmek üzere!