Kahvaltı Yapmak veya Yapmamak

Bu derste kahvaltının kilo verme yolundaki önemini ve kahvaltı alışkanlığı kazanmanın öneminden bahsedeceğiz.

Ekran Resmi 2015-11-02 23.42.45

Hemen herkesin yaptığı bir hatadır kahvaltı yapmamak.

Kahvaltıyı atlamanın mantığı ise daha az kalori almaktır. Sabah uyanırsınız ve daha az kalori almanın en kolay yolu olarak sabah kahvaltısı yapmamak en mantıklısı gözükür.

Mantıken, öğlen ve akşam yemeği yerseniz, üç yerine iki öğün yemiş olacak ve kalorilerin üçte birini almayacaksınız.

Bu konuya kısaca açıklık getirmek istiyorum. Kilo verme aşamasında yapacağınız en büyük yanlışlardan birisi kahvaltıyı kaçırmaktır.

Öncelikle, kahvaltıyı kaçırmak güne yorgun başlamanıza sebep olur ve vücut gerekli besini alamadığı için açlık moduna geçer. Bu açlık modu ise ilerleyen saatlerde daha çok enerji ihtiyacına ve daha çok besin tüketmenize sebebiyet verir.

Nottingham Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre kahvaltı yapan denekler, kahvaltı yapmayanlara göre gün içinde önemli derecede daha az kalori almış ve kahvaltı yapanların insülin seviyeleri daha düzenli ve kolesterol seviyeleri daha düşük gözlemlenmiştir.

Yani kahvaltı yapmadığınız günlerde vücut kalori alımını daha hızlandıracak ve bu durum daha çok kilo almanıza sebebiyet verecektir. Ayrıca insülin artması şeker hastalığının da sebebi olabilecek tehlikeli bir durumdur. Şeker dengesi bozuk bir vücut ihtiyacı olmadığı halde daha çok besin için sinyal verecek ve kilo almaya sebebiyet verecektir.

Bu yüzden kahvaltı hem sağlık için hem de kilo vermek, özellikle göbek yağlarını eritmek için olmazsa olmaz bir öğündür ve kesinlikle kaçırılmaması gerekir.

Kahvaltıda ne yemeliyim?

Kahvaltı uyandıktan sonra yenen ilk öğün olduğu için uyku sırasında kaybedilen suyun ve vücudun sabah ihtiyaç duyacağı vitamin ve minerallerin sağlanması önceliğimiz olmalı.

Sabah uyandığınızda ilk olarak bir veya iki bardak su içmek vücudun su ihtiyacını giderecek ve metabolizmayı hızlandıracaktır. Sonrasında ise bir meyve yemek, elma, greyfurt, portakal gibi, emilimin yüksek olduğu sabah saatlerinde ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri sağlayacaktır.

Kahvaltı sofrasında ise vücudumuzun protein kütlesini arttıracak besinler bulunmalı. Yumurta ve süt sabah kahvaltısı için harika tercihlerdir. Sofrada tercih edilmesi gereken yiyecekler yağsız olmalıdır. Yağsız veya yarım yağlı peynir ve zeytin, yeşillikler ve esmer ekmek en ideal sabah kahvaltılarındandır.

Ekmek tercihi kesinlikle beyaz ekmekten yana olmamalıdır. Ülkemizde maalesef bolca tüketilen beyaz ekmek temelde kilo almaya sebep olmasının yanı sıra bir çok sağlık sorununa davetiye çıkartmakta.

Bunun sebebi ise beyaz ekmeğin işlenmiş karbonhidratlar içermesi ve glisemik indeksinin çok yüksek olmasıdır. Yapılan araştırmalarda beyaz ekmek tüketen insanların şeker hastası olma riskinin daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca yüksek oranda tuz miktarı sağlık için ayrı bir tehdit.

Kahvaltı yapamayacak durumdaysanız...

Eğer sabah aceleniz varsa (son dakika insanlarındansanız) kahvaltıya atlamak yerine herhangi marka bir mısır veya buğday gevreğini sütle yemek oldukça mantıklıdır. Böylelikle vücudumuza lif, vitamin ve mineral sağlamakla kalmayacağız, aynı zamanda açlığın getirdiği komplikasyonlardan da kurtulmuş olacağız.

Özetle, eğer kilo vermek istiyorsanız kahvaltı kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün. Kahvaltıda düşük yağlı veya sıfır yağlı ürünler tüketmek, yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınmak (işlenmiş reçel gibi) ve beyaz ekmek yerine esmer ekmek tercih etmek en isabetli karar olacaktır.

Bundan sonra kahvaltılara gereken önemi vereceğinizi umuyorum ve birinci ders böylelikle bitiyor.